top of page

WAT BETEKENT DE RENOVATIEPLICHT VOOR JOU IN 2023?

Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen in Vlaanderen moeten vanaf 1 januari 2023 binnen de 5 jaar na aankoop een ingrijpende renovatie uitvoeren om een beter EPC te verkrijgen. Wat betekent dat voor jou? Wij leggen het voor je uit. Voor wie geldt de renovatieplicht in 2023?

Onder energieverslindende woningen verstaan we woningen die een EPC-label E of F hebben. In 2022 voldoet zo’n 40% van alle woningen in Vlaanderen niet aan het D-label. De kans dat je er als nieuwe eigenaar een op de kop tikt is dus redelijk groot. Ben jij in 2023 de gloednieuwe eigenaar van een woning met label E of F, dan ben jij verplicht om die binnen de 5 jaar op te krikken naar een label D, C, B of A.

Voordelen van een beter EPC-label Het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) toont aan hoe energiezuinig je woning is. In een woning met EPC-label F moet je meer energie verbruiken om een ruimte te verwarmen. Dat je die kostbare energie uit je (slecht geïsoleerde) ramen gooit, voel je ook in je portemonnee. De renovatieplicht levert je dus ook persoonlijke voordelen. Het is een investering die direct haar vruchten afwerpt.

Hoe maak je je woning energiezuiniger? Een energiezuinige woning is vooral een goed geïsoleerde woning. De meest voor de hand liggende ingrijpende werken zijn het (na)isoleren van je dak, muren en vloer en het vervangen van je ramen, deuren en verwarmingssysteem.

Financiële steunmaatregelen bij renovatieplicht De renovatieplicht moet een duwtje in de rug zijn om het bestaande patrimonium te verbeteren. Om dat duwtje te versterken kunnen nieuwe eigenaars naast de bestaande premies rekenen op enkele financiële steunmaatregelen.

Renteloze renovatiekrediet Je woning energiezuiniger maken, dat wordt beloond! Wie zich engageert om een energieverslindend huis te renoveren tot het label A, B, C of D kan naast zijn hypothecaire lening een beroep doen op het renteloze renovatiekrediet.

  • Huis met label A: max. € 60.000

  • Huis met label B: max. € 45.000

  • Huis met label C: max. € 30.000

  • Huis met label D: max. € 20.000

  • Appartement met label A: max. € 45.000

  • Appartement met label B: max. € 30.000

  • Appartement met label C: max. € 10.000

Energielening+ Het zal je maar overkomen: je wordt de nieuwe eigenaar van een energieverslindende woning via een schenking of erfenis. Een vergiftigd geschenk? Neen, want sinds 2021 kan je terecht bij het energiehuis in je buurt voor het afsluiten van een energielening+ van max. 60.000 euro. Die lening wordt in tegenstelling tot het renteloze renovatiekrediet bij aanvang renteloos toegekend. Indien je binnen de 5 jaar geen label D of hoger hebt bereikt, wordt het verleende rentevoordeel omgezet naar een hogere rentevoet.

Maar er is ook goed nieuws want, vanaf 2023 zal een negatieve rente voor een langere periode van 10 jaar worden aangeboden vanaf label C. Dat geeft je al wat meer ademruimte!

コメント


bottom of page