top of page

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE JOUW DAK RENOVEERT?

Bij het renoveren van een dak komen een heleboel zaken kijken. Zeker bij grotere renovatiewerken is het is belangrijk om voldoende stil te staan bij een aantal aandachtspunten.Ga na wat je zelf kan

Dakherstel kan duur zijn. Elk werk waarbij u geld kunt besparen is goed. Kijk dus of u bepaalde dingen zelf kunt doen. Een van die typische klussen die u zelf kunt doen is het verwijderen van de oude dakbedekking. Dit vereist weinig expertise.


Dakbedekking recupereren

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de bestaande dakbedekking te herstellen. Zo kan het zijn dat slechts een deel van de dakpannen vervangen hoeft te worden en een ander deel gerestaureerd kan worden. Deze herstelde dakpannen kunnen dan worden schoongemaakt en vervolgens weer op het dak worden bevestigd.


Dit bespaart u een deel van de kosten omdat u geen nieuwe dakpannen hoeft te kopen. Aan de andere kant is het een arbeidsintensieve klus om alle dakpannen één voor één schoon te maken. U moet ook elke dakpan inspecteren om er zeker van te zijn dat er geen verborgen vorstschade is.


Controleer de aanwezigheid van een onderdak

Een onderdak is een belangrijk onderdeel van elk dak. Het beschermt de dakstructuur en de onderliggende oppervlakken tegen regen, wind en vuil.


Als u uw dak laat renoveren, controleer dan zeker of er überhaupt een onderdak is. Vooral bij oudere huizen kan het gebeuren dat er geen dak is.


In dat geval moet u uw dankrenovatie aangrijpen om meteen een dakbedekking te laten plaatsen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, maar het dak is die extra uitgave zeker waard.


Controleer de aanwezigheid van dakisolatie

Net zoals u moet controleren of uw oude dak een onderdak heeft, is het interessant om te controleren of uw dak dakisolatie heeft. Vooral als u het huis hebt gekocht en daarom niet zeker weet of er isolatie in het dak zit en wat voor soort, is het de moeite waard om dit te controleren.


Is er helemaal geen dakisolatie, of voldoet de hoeveelheid dakisolatie niet aan de huidige normen, dan kunt u van de gelegenheid gebruik maken om extra dakisolatie aan te brengen. Wij hoeven u niet te overtuigen van de voordelen van deze maatregel.


Controleer de dakgoot

Als een dakwerker uw dak onder handen neemt, is het zeker de moeite waard om meteen uw dakgoten te laten controleren. Als uw dakbedekking vuil is of vervangen moet worden, zijn uw dakgoten waarschijnlijk ook vuil. Veel van het vuil dat in uw dakgoten terechtkomt, is immers afkomstig van uw dakbedekking.


Het is ook zo dat het vaak goedkoper is om zowel de dakbedekking als de dakgoten samen te vervangen. Een dakgoot apart vervangen is duurder. In sommige gevallen is het ook makkelijker om alles samen aan te pakken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kuipgoten, waarbij de dakbedekking gedeeltelijk over de dakgoot heen loopt.Schakel je liever een expert in?
Comments


bottom of page