top of page

HOE BESPAAR JE ENERGIE IN JOUW WONING?

We brengen in ons leven veel tijd door binnen. Daarom is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal belangrijke factoren die het binnenklimaat positief beïnvloeden.

Hoe gezonder ons binnenklimaat, hoe gezonder we zelf worden en hoe beter we ons voelen.

Goede isolatie en luchtdichting

In oude huizen treedt warmteverlies vooral op in het dak, buitenmuren en vloeren. Hierdoor kan de temperatuur in je woning flink fluctueren.


Het behandelt ook zogenaamde koudebruggen, zwakke punten in de buitenschil van het huis. Bij deze bouwknooppunten gaat veel warmte verloren, wat meestal resulteert in condensatie, wat leidt tot stank en schimmel.


Voldoende isolatie en zorgvuldige luchtdichting van je dak, buitenmuren en vloer is belangrijk. Want hoe minder warmte er ontsnapt, hoe lager de energiebehoefte van je woning en hoe hoger je wooncomfort. En hoe beter je woning luchtdicht gemaakt wordt, hoe kleiner het risico op condensatie en schimmelvorming.

Ventileer op de juiste manier

Na het goed isoleren en afdichten van uw woning neemt het risico op het afdichten van ruimtes toe. Maar wist je dat je per uur zo'n 20 m³ frisse lucht nodig hebt om je goed te voelen? Frisse, zuurstofrijke lucht geeft ons energie, helpt ons te focussen, verlicht vermoeidheid.


Tegelijkertijd moet dezelfde hoeveelheid vervuilde ruimtelucht naar buiten worden afgevoerd. Anders blijven geuren, verontreinigingen en vocht achter. Dit kan uw woning beschadigen. Slechte ventilatie leidt ook tot energieverlies, omdat er extra energie nodig is om de vochtige lucht te verwarmen.


Door een correct gebruikt en onderhouden ventilatiesysteem, zorg ja voor een gezonder binnenklimaat.


Kies gezonde materialen

De grootste groep verontreinigende stoffen binnenshuis zijn vluchtige organische stoffen (VOS). Ze zijn afkomstig van drie bronnen: verwarmingstoestellen, menselijke activiteit (roken, gebruik van onderhoudsproducten), gebouwen, meubels en decoratieve materialen (verven, lijmen, harsen). Vooral bij kinderen kan het gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hoofdpijn, oogirritatie en traagheid.


U kiest dus best voor gezonde materialen. Die kunnen herkend worden aan de verpakking die gemarkeerd is met GEVEMICODE: EC1. Dit label geeft aan dat het product veilig is voor gebruik binnenshuis. U kunt ook kiezen voor producten die de kamerlucht actief zuiveren, zoals Gyproc Activ'Air-pleisters en Gyproc Activ'Air-panelen, die de grootste groepen VOS neutraliseren.


Goed werkende verwarmingstoestellen en schouwen

Regelmatig onderhoud van uw centrale verwarming zorgt niet alleen voor een optimale werking, maar voorkomt ook het risico op CO-vergiftiging. Reinig de schoorsteen ook regelmatig van roetaanslag, bladeren en vogelnesten om schoorsteenbrand te voorkomen.


Bij het installeren van een condensatieketel worden de uitlaatgassen met behulp van een ventilator via het uitlaatkanaal afgevoerd en via een andere ventilator wordt verse lucht aangevoerd.


Als je renoveert of bouwt gaat u best voor een lage temperatuur verwarming (bv. vloerverwarming). Dit resulteert in een veel gelijkmatiger temperatuurverdeling en meer gelijkmatige luchtbeweging, wat het leven comfortabeler maakt. Het bespaart ook energie en maakt de weg vrij voor milieuvriendelijke warmtepompen.


Vermijd overhitting

Om overmatig zonlicht te blokkeren en oververhitting binnenshuis te voorkomen, zijn er zowel binnen- als buitenzonwering, waarbij de laatste de meest efficiënte is.


Er is een apart zonnescherm dat kan worden bediend met een schakelaar, afstandsbediening of automatisch.


Voor een opvallende structurele luifel die past bij de architectuur van uw huis, kiest u uit vaste luifels boven uw ramen, panelen die voor uw ramen schuiven of vouwluiken.


Daglicht heb je nooit teveel

Natuurlijk licht is cruciaal voor onze stemming, productiviteit en zelfs slaapkwaliteit. Het vermindert stress, geeft ons positieve energie en houdt ons gezond en gelukkig. En natuurlijk is zonlicht ook goed voor onze energierekeningen. Invallende zonneschijn zorgt voor gratis warmte en verlichting.


Als u dus renoveert of bouwt, kan u het best kiezen voor veel ramen. Dit zijn zowel gewone ramen op buitenmuren als dakramen op schuine of platte daken. Breng gratis licht en warmte mee om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te stimuleren.Comments


bottom of page